Espoon Vasemmiston on tyytyväinen uuteen Espoo-tarinaan, eli kaupungin strategiaan. Tarinassa tuodaan esiin Espoon ainutlaatuisuus: tiiviit kaupunkikeskukset, luonto ja virkistysalueet sekä monimuotoinen väestörakenne.
Espoo-tarinaan on sisällytetty myös ajatuksia mm. rakentamisen suunnittelun, yhdenvertaisesti saatavilla olevan koulutuksen, kulttuurin, ja kehittyvän joukkoliikenteen osalta. Vasemmistoliitto on tyytyväinen näihin tavoitteisiin. Vasemmistoliiton kannalta tärkeä päätös oli myös Espoon sitoumus hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Tarinassa hiilineutraalius ei jää irralliseksi asiaksi, vaan joukkoliikenne- ja rakennussuunnitelmat tukevat sitä. Joukkoliikenteen lippujen hinnat pysyvät ennallaan.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Uotila toi strategiaan konkreettiseksi tavoitteeksi Espoo liikkuu -ohjelman ulottamisen kaikkien kuntalaisten saataville.
“Liikuntapalveluiden helppo saatavuus edistää kuntalaisten terveyttä ja ehkäisee monia sairauksia. Pitkällä tähtäimellä kunnan maksuttomat liikuntapalvelut tuovat säästöjä”, Kari Uotila toteaa.
Vasemmistoliitto toi strategiaan tavoitteeksi panostamisen nuorten mielenterveys-ja päihdepalveluihin ja painotti asunnottomien aseman huomioimista. Lisäksi Vasemmistoliiton ehdotuksesta arvioidaan Espoon liittymistä Age Friendly Cities -verkoston jäseneksi.
”Tähän WHO:n verkostoon kuuluu maailmanlaajuisesti 155 kaupunkia 37 maasta, yhteensä 550 miljoonaa ihmistä. Suomesta ainoastaan Tampere on liittynyt tähän mennessä mukaan. Jäsenkaupungit sitoutuvat edistämään ikääntyvien kotona asumista huomioimalla ikääntyvät monialaisesti mm. kaupunkisuunnittelussa, rakentamisessa ja palveluiden asukas- ja asiakaslähtöisessä toteuttamisessa. Monessa asiassa Espoo jo varmasti toteuttaa Age -Friendly City – ideaa, mutta verkosto luo toimintaan kokoavan toimintamallin”, kertoo Vasemmistoliiton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Tiina Ahlfors.
Espoo-tarinan koulutukseen liittyvät kirjaukset saavat niin ikään kiitosta Vasemmistoliitolta. Onnistuimme kirjaamaan strategiaan nollatoleranssin niin kiusaamiseen kuin homekouluihin. Vasemmistoliitto on tyytyväinen siihen, että Espoossa halutaan panostaa laadukkaaseen opetukseen ja lähikouluihin. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, etteivät investoinnit aiheuta koulunkäyntiavustajista ja tukiopetuksesta karsimista.
“Olemme myös ylpeitä espoolaisesta inhimillisyydestä, sillä valtuusto asettui kaikkien lasten varhaiskasvatusoikeuden taakse, kuten Vasemmistoliiton tavoitteena on jatkuvasti ollut. Pidämme Vasemmistossa myös tärkeänä, että varhaiskasvatuksen osittaista maksuttomuutta aletaan laajentaa esikouluikäisistä myös nuorempiin lapsiin. Kaikilla lapsilla on oikeus tulla osaksi asuinalueensa, kaupunkinsa ja kotimaansa yhteisöä, ja tämä yhteys alkaa päiväkodeissa. Myös koulujen ja päiväkotien resurssien säilyttäminen ja alueellisen eriarvoisuuden torjuminen ovat Vasemmiston ydintavoitteita,” toteaa puolestaan Vasemmistoliiton valtuutettu Jaana Wessman.
Espoo-tarinan kauniiden kirjausten toteuttaminen vaatii vastuullista talouspolitiikkaa, ja tämän vuoksi Vasemmistoliitto kannatti kuntaveroprosentin maltillista nostoa. Espoossa on tällä hetkellä – ja olisi ollut noston jälkeenkin – Manner-Suomen toiseksi alhaisin kuntaveroprosentti. Kaupunginvaltuusto hylkäsi esityksen veroprosentin nostosta, mutta Vasemmistoliitto toivoo, että valtuusto kykenee siitä huolimatta löytämään rahoitusta strategiaan kirjatuille hienoille tavoitteille ilman, että palveluista leikataan tai palvelumaksuja nostetaan.
Lisätietoja:
Sara Korhonen
sara [dot] korhonen [at] gmail [dot] com
+358 50 340 9660
Espoon Vasemmistoliiton valtuustoryhmän tiedottaja